top of page
vrijdag
Kleintje BorgSfeer 2024
Vrijdag 10 mei
Bert Hadders Voel het veen-9410.jpg
Bert Hadders

Hoewel de voormalige circusdrummer, poffertjesbakker en putjesschepper Bert Hadders (1962) zo’n veertig jaar geleden zijn geboorteplaats 2e Exloërmond verruilde voor een leven in ‘Stad’ bouwde hij middels de personages in zijn liedjes een nieuwe, virtuele nederzetting in de Drents/Groningse Veenkolonies.

 

In de uit arbeidersrode bakstenen opgetrokken woningen langs dat kaarsrechte kanaal wonen de dominee die om regen bidt, de kluizenaar die drie keer de Duitse Lotto won, de boer die niet mee mocht doen aan BZV, een bijstandsmoeder met lege koelkast en kapotte Lada en de politicus met het revolutionaire werkgelegenheidsplan. (“ruimtevaart achter de dijk”). Op het kerkhofje ligt Okke Kluun, de laatst ter dood veroordeelde misdadiger van Groningen naast Eltjo Siemens, slachtoffer van politiegeweld tijdens de landbouwstakingstaking van 1929.

 

Hadders bezingt deze mensen met empathie, humor en aandacht voor detail.

 

Vandaag speelt hij een selectie uit de meer dan honderd Groningstalige liedjes die hij schreef en vertelt daar uitgebreid bij.

Bert Hadders maakte vijf Cd's en een twintigtal singles waarvan de meeste hoog in de noordelijke hitlijsten eindigden. (Elvis, Keuning Van De Bunermond, Poolse Bruid, Beloofde Laand, Woar Blift De Zummer, Der Zit Gain Schot In Mie)

 

De door de Volkskrant als 'beste treinliedjes-schrijver van Nederland' omschreven Hadders won in 2019 de K ter Laan-prijs voor zijn Groningstalige oeuvre. In 2014 en 2023 won hij de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden Daarnaast maakte hij muziek voor diverse theaterstukken: o.a. Iemandsland, Kapitein Kolk en de succesvoorstelling De Poolse Bruid.

WhatsApp Image 2024-03-17 at 22.06.18.jpg
Marjan Brouwers &
Maike van der Kooij

Om de hoek van Borgsweer beginnen de uitgestrekte polders. Ergens daar tussen de hoge bomen is een plek wat nu het Ambonesenbosje heet. Een roerige geschiedenis waar Marjan een boek over geschreven heeft. Maike heeft hiervoor schilderijen gemaakt welke op spectaculaire wijze worden getoond.

Persfoto SM.jpeg
Steeby 

De Groningse artiest Steeby (Jesse Kortenschijl) werd op jonge leeftijd al geïnspireerd door de eerlijkheid en de storytelling binnen Hip-Hop, een combinatie die hedendaags de basis vormt voor zijn eigen muziek. Na het releasen van zijn eerste EP ‘Betere Dagen’ (2020) vormde Steeby in 2021 zijn eerste eigen band samen en met hun eerste show in 2021 werden zij als live act gedoopt. Geïnspireerd door artiesten als Typhoon en Pete Philly & Perquisite, wist hij zich in een korte periode te ontwikkelen tot een energieke live-act die niet onopgemerkt bleef.

 

In 2022 werd hij geselecteerd voor het talentontwikkelingsprogramma Hit the North (i.s.m Eurosonic/Noorderslag), verkocht hij met een solo show de grote zaal van Simplon Groningen uit en maakte hij zich met zijn band klaar voor zijn optreden op Eurosonic 2023. In Steeb zijn teksten staan kracht, kwetsbaarheid en openheid centraal waarbij de combinatie wordt gezocht tussen filosofische wijsheden en Groningse nuchterheid. Samen met zijn band zet hij de samplebased geschiedenis van hiphop om in een gevarieerde live show waarbij crossovers gevonden worden naar jazz, funk & soul.

bottom of page